Kleine chirurgie
Veel kleine bultjes zijn in de huisartsenpraktijk te verwijderen. Soms door het weg te snijden en te hechten, soms door te branden of te bevriezen. Indien er plekjes zijn die u weg wilt laten halen, maakt u een afspraak waarbij we kunnen bespreken welke behandeling kan plaatsvinden
Spiraaltje/Intrauterien device
Spiraaltjes worden regelmatig ingebracht in de huisartsenpraktijk. Inbrengen geeft de vrouw het minste klachten als dit vlak na de menstruatie gebeurt. Omdat er na inbrengen soms wat kramperige pijn optreedt krijgt u ook tabletten Naproxen voorgeschreven. De eerste tablet kunt u het beste een uur voor het plaatsen van het spiraaltje innemen. Zes weken na inbrengen vindt controle plaats. Zit het spiraaltje dan goed dan is geen aanvullende anticonceptie nodig.
Als u een spiraaltje wilt laten plaatsen maak dan een afspraak op het spreekuur dan kunnen we een keuze maken voor het soort spiraaltje (koperspiraal, hormoonspiraal bijv. Mirena of Kyleena) en kan ik de plaatsing toelichten.
Wrattenbehandeling
Bij wratten die niet hinderen en niet esthetisch storend zijn, kan men gewoon afwachten. In bijna 7 gevallen op 10 verdwijnt de wrat immers vanzelf binnen de twee jaar.
Wanneer een behandeling toch wenselijk is, is deze erop gericht het weefsel van de wrat volledig te vernietigen, vermits de cellen van de wrat volgestouwd zitten met het virus. Dit vernietigen kan op verschillende manieren.
• Met aanstipvloeistoffen
De oudste behandeling van wratten zijn de aanstipvloeistoffen of -zalven op basis van salicylzuur, formaldehyde of glutaraataldehyde. Deze stoffen oefenen allemaal een verwekend effect uit op de verhoornde huid van de wrat, maar ze zijn tevens bijtend voor de normale omringende huid. Daarom moet men altijd zeer voorzichtig zijn en de aanstipvloeistof precies op de wrat aanbrengen. Bij voorkeur wordt de omringende huid afgedekt met zinkolie of zinkzalf. De aanstipvloeistof moet één tot twee keer per dag worden aangebracht, meestal onder een pleister.
De effecten van deze therapie zijn wisselend. Geduld is noodzakelijk, zeker bij grote wratten. Het kan immers verschillende maanden duren vooraleer de wrat volledig verdwenen is.
• Met vloeibaar stikstof
Dit is vandaag de meest gebruikte behandeling. Vloeibaar stikstof leidt tot weefselbeschadiging door bevriezing. Door de wrat met vloeibaar stikstof in aanraking te brengen, worden de cellen vernietigd en ontstaat een blaasje onder de wrat. Behandelen met vloeibaar stikstof is efficiënt op voorwaarde dat de wrat niet te uitgebreid is. Nadeel van deze aanpak is dat het pijnlijk is, zowel tijdens als na de behandeling. Doorgaans moet men in verschillende sessies behandelen.
Bij wratten in de buurt van de nagels wordt liever afgezien van deze methode, omdat vloeibaar stikstof de nagelriem blijvend kan beschadigen.
• Wegbranden
Het elektrisch wegbranden van wratten is doeltreffend, maar erg pijnlijk. Kinderen brengt men daarom soms onder narcose om de wratten weg te branden.
De techniek wordt soms overwogen voor het behandelen van genitale wratten.
• Uitlepelen
Een beperkt aantal kleine wratjes kan men ook ‘uitlepelen’. Deze techniek wordt toegepast onder lokale verdoving. Men brengt bijvoorbeeld een verdovende crème aan onder folie en een halfuurtje later is de huid voldoende verdoofd om het wratje met een speciaal lepelvormig instrumentje te verwijderen. Na het verwijderen van de wrat wordt het wondje dichtgeschroeid.
• Lasertherapie
Bij wratten die hardnekkig weerstand bieden tegen de behandelingen, kan men nog lasertherapie overwegen. Deze therapie wordt eerder uitzonderlijk toegepast, omdat de ervaring nog vrij beperkt is. Wanneer men kinderen met lasertherapie behandelt, zal men dit altijd onder algemene verdoving doen.